KTL/ATL

KTL / ATL

Elektroforese is een verzamelnaam voor coatingprocessen waarbij lakdeeltjes met elektrische stroom worden neergeslagen op een (stroom-geleidend) product. Bij elektroforese kan het product aan zowel de kathode (KTL) als de anode (ATL) worden gekoppeld. Beide processen worden in de industrie toegepast en door ons geleverd. Een goede beheersing van de procesparameters wordt mede door een uitgekiende verwarming en koeling verkregen. Net zoals bij poedercoaten moeten de lakdeeltjes vervolgens polymeriseren en uitharden in een moffeloven. Indufinish onderhoudt goede contacten met diverse specialisten op het gebied van KTL/ATL-processen, om onszelf continue op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op dit vakgebied.

Een zo efficiënt mogelijk proces is altijd ons uitgangspunt. Dat bereiken we onder andere door zoveel mogelijk gebruik te maken van thermoplastische baden en leidingmaterialen. De uitgebreide kennis die we hebben op het gebied van anodiseer- en galvanotechniek heeft bijgedragen aan een optimale vloeistofbeweging, juist gedimensioneerde stroomoverbrengingen en uitgekiend overall ontwerp in onze baden. Ook de spoeltechniek speelt een belangrijke rol als het gaat om de efficiency van het proces. Door toepassing van ultrafiltratie op de eerste spoelingen na het lakproces, wordt de efficiency van het proces sterk verbeterd. Het totale spoelconcept, bestaande uit meerdere spoelbaden, levert een belangrijke bijdrage aan de efficiency en coatingkwaliteit van uw productie. Producten die voorzien zijn van een KTL/ATL-coating worden daarna ook steeds vaker in een poedercoatinstallatie voorzien van een laag poedercoating voor optimale bescherming en buitenduurzaamheid.

Voorbehandeling

Zonder een goede voorbehandeling geen kwalitatief goed KTL/ATL proces. Afhankelijk van de kwaliteitseisen die aan uw producten worden gesteld en de gebruikte materialen, kan er gekozen worden voor een nat chemische voorbehandeling met één of meerdere beits- en cascadespoelbaden in een badenreeks.

U kunt bij Indufinish terecht voor een breed productenprogramma, zowel kunststof als RVS baden tot sproeitunnels voor de UF-spoelingen. We hebben de expertise in huis om de perfecte oplossing voor uw situatie te realiseren. Uitgekiend ontwerp van de diverse sproeifasen garandeert een optimaal voorbehandeld product in staal, aluminium en verzinkt staal. Standaard zijn onze sproeipompen in de voorbehandelingsinstallaties voorzien van frequentieregelaars om het energieverbruik te optimaliseren en zo efficiënt mogelijk de juiste sproeidruk te kunnen instellen. Hierdoor voorkomen wij nodeloos energieverlies via smoorkleppen. Vanzelfsprekend staan wij continue in contact met de chemie leveranciers, om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op procesgebied.

Verwarming en koeling

Het nauwkeurig beheersen van de temperatuur in zowel KTL/ATL-, galvano- als voorbehandelings- baden is erg belangrijk voor een goede proceszekerheid en laagdikteopbouw. Voor het verwarmen kunt u naast externe warmtewisselaars ook kiezen voor warmtewisselaars in het bad, voor sterke chemische processen in kunststof uitgevoerd. Beiden kunnen zowel met cv-water gevoed als elektrisch uitgevoerd worden. Koelsystemen worden door ons nauwkeurig ontworpen waarbij middels warmtewisselaars en een innovatief leidingsysteem met eductoren, een goede vloeistofverversing en goede koeling verkregen wordt.

Droogovens & moffelovens

Indufinish ontwerpt droog- en moffelovens met een werktemperatuur die tussen 35 en 220 °C ligt. De droog- en polymerisatieprocessen van water, elektroforese- lakken en poedercoatings vallen binnen dat temperatuurbereik. Materialen zoals staal en non-ferro worden tijdens het proces gelijkmatig verwarmd tot de coating is gedroogd of uitgehard. Welk verwarmingssysteem we daarbij precies toepassen is afhankelijk van het type coating en de beschikbare energiebronnen (gas/elektriciteit). In alle concepten (lucht circulatie, IR of donkerstraaloven) bestuderen we nauwkeurig de mogelijkheid van warmteterugwinning en waar mogelijk passen we dat toe. Gelijkmatige verwarming in combinatie met actieve luchtsluizen of automatische deuren in de productdoorvoeropeningen, zijn sleutelbegrippen in het droog- en moffelproces. Ze zijn van grote invloed op uw energieverbruik. Wij garanderen een zodanige engineering van luchtverdeling en luchtsluizen dat uw energieverbruik tot een minimum wordt beperkt.

Poedercoating

KTL/ATL

Galvanotechniek

Corporate video

Indufinish b.v. | Willem Barentszstraat 5 | 7825 VZ Emmen | The Netherlands | +31 (0) 591 630 003 | info@indufinish.com